Bahan Doh
250gm
tepung gandum
80gm tpg
ubi kalau takde tepung ubi boleh digantikan dgn tpg jagung
200-220ml
air panas mendidih..
sedikit
garam
1 1/2
sudu besar minyak masak
Cara
Adunan
1. dalam
bekas satukan tpg gandum dan tpg ubi atau tpg jagung serta garam serta
minyak
masak
2.
kemudian masukkan air panas tadi sedikit demi sedikit sehingga adunan tak
lekat kat
tangan (mcm buat kulit karipap) (masa letak air panas seeloknya pakai sudu
gaul)
3. uli
hingga sebati kemudian biarkan sebentar dlm 20 minit dlm bekas tertutup
supaya
doh tak keras
Untuk
inti sayur pula, ni resepinya
Inti
Dumpling Sayur
Sengkuang-cincang
sederhana
Saderi-cincang
sederhana
Lobak
merah -cincang halus
Bawang
merah-cincang halus
Bawang
putih cincang halus
Daun
kubis-hiris halus
Cendawan
Shitake-hiris halus
Halia-cincang
halus
Daun
bawang-hiris halus
*gaul
sebati dalam mangkuk dan tambah seasoning yang sama mcam inti ayam, rasa ...dah
siap tuk diletakkan sebagai inti..
Cara
goreng Dumpling
- Guna non stick pan, masukkan minyak sedikit sahaja.
- panaskan pan atas api, masukkan dumplung ( x perlu dikalih2) biarkan sehingga bahagian bawah dumpling warna perang keemasan (tanda dah rangup tepung tu), then masukkan air sehingga separuh dumpling tenggelam dan tutup tudung pan biarkan sehinggan air habis menyejat.
- Dah masak, tutup api, letak pinggan bahagian muka diatas dumpling dan pusingkan pan sambil tangan memegang pinggan spya dumpling masuk dalam pinggan.
- Siap untuk dihidangkan bersama sos.
- Kaau kukus just kukus macam biasa.
Dumpling
yang siap dimasak biasanya akan disapu dengan minyak bawang putih.
Goreng bawang putih dalam minyak sehingga garing dah jadi minyak bawang putih.
Sos
Dumpling
Kicap
cair
cili padi
hiris
lada
putih
* gaul
sebati..
Dumpling
yang siap dikelim sebelum dimasak @ disimpan. Tak cantik x apa, nanti praktis
lagi...hihihi
No comments:
Post a Comment