BAHAN-BAHAN:
4 cawan beras basmathi
5 cawan air
1 cawan susu cair
3 helai daun pandan - disimpul & ikat
100 gm kismis
100 gajus - digoreng
5 sudu besar minyak sapi untuk menumis
Garam secukup rasa
Daun sup dan bawang goreng untuk hiasan
BAHAN TUMISAN DIKISAR :
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
4 cm halia
REMPAH TUMISAN :
30 gm rempah briyani ADABI
3 biji buah pelaga
1 inci kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji bunga cengkih
CARA MEMASAK :
Kupas semua bawang dan halia serta dipotong dan semuanya dikisar
sehingga halus . Basuh beras dan rendam beras selama 30 minit ke 1 jam
kemudian ditos ketepi kan dulu , goreng buah gajus ditos dan ketepikan .
Periuk nasi di letakkan atas dapur dulu untuk menumis semua bahan-bahan
. Panaskan semua minyak sapi dalam periuk nasi kemudian tumis semua
bahan tumisan yg dikisar dan biar sampai bawang masak kekuningan .
Masukkan rempah dan biar sampai rempah masak menjadi wangi .
Kemudian masukkan semua air dan susu cair , daun pandan serta biarkan
sampai mendidih dan boleh la dimasukkan semua beras , garam secukup rasa
dan kacau bagi mesra semua bahan-bahan . Terus angkat periuk nasi ini
dan masukkan ke dalam badan periuk nasi untuk proses masak seterusnya
macam kita masak nasi biasa guna eletrik . Bila nasi dah masak boleh la
di gaul perlahan-lahan nasi dan dimasukkan semua kismis dgn buah gajus
serta dikacau rata kemudian boleh la ditutup suis periuk nasi ini .
**sedap dimakan bersama lauk dalca, acar timun dan ayam masak merah/daging baryani dll
------------------------------------Resepi
Sahabat----------------------------------
Lihat resepi di Facebook RS
No comments:
Post a Comment