1 kg beras basmathi - rendam 20 minit. Cuci dan tuskan
1500 ml air
½ cawan susu cair
1 cawan santan
1 cawan jus pandan
Sedikit pewarna hijau
1 labu bawang besar (kisar)
3 ulas bawang putih (kisar)
½ cawan minyak masak
2 sudu besar minyak jagung
1 ketul gula batu
Garam
Gula
2 tangkai daun pudina
2 tangkai daun ketumbar
Hiasan – bawang goreng, cili merah dan lobak merah
BAHAN TUMIS:
1 labu bawang besar – mayang
2 cm halia – mayang
5 ulas bawang putih – mayang
Bunga lawang
Buah pelaga
Kulit kayu manis
Bunga cengkih
CARA MENYEDIAKAN:
Tumiskan bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih dan kulit kayu manis serta bahan kisar hingga naik bau.
Masukkan minyak jagung, santan, susu cair, jus pandan, air, beras, pewarna, gula batu dan kacau rata.
Masukkan garam, daun pudina dan daun ketumbar dan masak hingga nasi masak.
Setelah masak, hias nasi dengan bawang goreng, cili yang dimayang serta lobak merah yang dihiris halus.
-----------------------------------Resepi
Sahabat-------------------------------
Lebih resepi di SINI
No comments:
Post a Comment